Kavárna S T O R Y kafé

Jablonec nad Nisou

Zpět na výpis

Popis projektu

Funkcionalistická obdélníková pětipatrová budova radnice, obsahující rovněž prostor kavárny, se nachází na hlavním jabloneckém náměstí. Zde jsem se počátkem února 2018 zhostila realizace rekonstrukce prostoru.

Omlazením neprošel pouze interiér, ale také vizuální identita a nabídka kavárny, která je věhlasná už od jejího založení.

Věřím, že zde zaujme především industriálně laděný interiér podporující kontrast mezi historickou autentičností budovy a moderními čistými materiály, ve kterých se opakuje jednoduchý motiv trojúhelníku, změkčený organicky levitujícími kokedamami, volně rozmístěnými rostlinnými závěsy podél stěny a výlohy.

Klient si přál změnit stávající koncept své restaurace, vytvořit světlejší a otevřenější prostor v rámci limitovaného rozpočtu. Hlavní idea kavárny pracuje s odkazem na tvarosloví a styl třicátých let, k nimž se datuje stavba Jablonecké radnice, která podléhá památkové péči, tudíž musel projít celý koncept změn a ladění materiálů schvalovacím řízením památkářů.

Cílem návrhu bylo vytvořit charismatické a inspirativní prostředí, klidnou oázu uprostřed centra a zároveň přispět k jeho zatraktivnění a podpořit jeho přirozené zalidnění.

Kavárna se nachází v přízemí a s prostorem náměstí komunikuje velkými okny, která obstarávají dostatek denního osvětlení. Stěny jsme pokryli šedými stěrkami a některé dekorovali tapetami či štukem s glitry. Podlaha nesměla býti odstraněna, tudíž jsem ji zakryla vinylovou podlahou v dezénu dřeva. Dřevěnou konstrukci jsem umístila i na strop, čímž se prostor výrazně změkčil. Hlavním motivem se staly trojúhelníky, které jsou sem tam vybarveny odstíny šedi aby prostor nebyl monotóní.

Ústředním místem je samozřejmě velký pult kde baristé vaří kávu a připravují drinky.

Pohledová strana má stejný design jako tepeta, je ručně stěrkován do geometrických fazet a v rohu jej dekoruje nápis s názvem kavárny. Posezení je řešeno velmi jednoduše a zároveň variabilně. Prostor dále změkčují rostliny a svítidla dvojího tvarosloví a designu. Materiálem je kov a beton.

Během dne prosvětlené bistro se s příchodem noci mění díky trsům lehce žhnoucích ‚edisonek‘ na intimní prostor stvořený k degustaci skvělých vín.

Mám zájem o podobné řešení