Rekonstrukce rodinného domu

Kompletní rekonstrukce rodinného domu v Liberci 2015.

Zpět na výpis

Dispozice / hmota

Jedná se rodinný dům, který byl vystavěn v průběhu 80. let víceméně svépomocí, čemuž odpovídala dispozice i estetika. To znamenalo mnoho překvapení v průběhu rekonstrukce z hlediska použitých materiálů. Původní dispozice měla dva vstupy ze zahrady. Ty jsme zvětšili a prosklili, jeden slouží jako vchod do obytné části a druhým se vstupuje do prostoru pracovny. Zahradní vstup s balkonem jsme zachovali.

Původní obývací pokoj a jídelna byly velkorysé místnosti s různými výškami podlah. Změnili jsme dispozici a umístili sem kuchyň. Obývací pokoj odděluje od zóny jídelny a kuchyně monumentální zděný blok se švédskými krbovými kamny, jehož původní břidlicový obklad se stal odrazovým můstkem pro volbu barevné a materiálové koncepce interiéru. Původní schodiště jsme kompletně zrepasovali a doplnili novým skleněným zábradlím, kotveným kovovým plátem k podestě. Většina oken v obou patrech byla vybourána a nahrazena novými okny, nebo velkoformátovými skleněnými fixy.

V horním patře došlo k největším změnám v pozicích koupelen, které byly umístěny na severní stranu, k rodičovské náleží v jedné zóně i americká šatna a ložnice.

Koncept / barevnost / materiály

Interiér měl být funkční, řemeslně kvalitní, vřelý a jasný. Celá barevnost a materiálová skladba vychází z nadčasové kombinace olejovaného dubového dřeva, skla s různými odstíny šedé výmalby, betovové stěrky a drobnými akcenty metalických povrchů a kovářské černi, použité na nosné konstrukci schodiště.

Jako hlavní materiál pro nábytek jsme zvolili olejovaný masivní dub, pro korpusy kuchyně bronzový laminát, pro podlahy dřevo, vinyl a pololeskou velkoformátovou antracitovou dlažbu. Vše kontrastuje s nábytkem vyrobeným na míru dle autorského návrhu, doplněným jak prvky vyrobenými na zakázku-květináče, nebo od oblíbených dodavatelů. Těmi jsou například český výrobce Ton či Rendl, dodavatel osvětlení, ve spolupráci s designéry-hodiny, křeslo, lustr nad jídelním stolem.

V koupelně rodičů je použité betonové travertinno doplněné bílým neutrálním obkladem a kamennou dlažbou. Oproti tomu dětská koupelna je světlejší v neutrálních tónech bílé a šedé a centrální kontrast zde zajišťuje „válečkový“ reliéf, expedimentální a zdařilý pokus o plastickou reliéfní strukturu stěnyto umocňuje difúzní osvětlení. Minimum nábytku v interiéru zajišťuje dokonalý pocit vzdušnosti prostoru.

Mám zájem o podobné řešení